Šťuka vo vínovom cestíčku
800 g šťuky, 2 vajcia, mlieko, biele víno, hladká múka, olej, soľ.
Zo šťuky si odkrojíme 4 kúsky, ktoré osolíme. Pripravíme
cestíčko z hladkej múky, mlieka, vajec, bieleho vína a soli. Cestíčko má
byť hustejšej konzistencie. Rybu obalíme v cestíčku a vypražíme v
rozpálenom oleji dozlata. Ozdobíme plátkom citróna. Podávame s oblohou.
Vyprážané ostrieže
8 stredne veľkých ostriežov, pár kvapiek worcestrovej
omáčky, šťava z 2 citrónov, mleté čierne korenie, soľ.
Cesto: 200 g múky, 2 žĺtky, 2 bielky, 250 ml bieleho
vína, 2 strúčiky cesnaku, šťava z 2 citrónov, tuk na vyprážanie, zväzok
zelenej petržlenovej vňate, 1 čajová lyžička soli.
Kuchynsky upravené ostrieže umyjeme pod tečúcou vodou,
osušíme, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a marinujeme citrónovou
šťavou a worcestrovou omáčkou. Vo vhodnej nádobe vymiešame múku s bielym
vínom a so žĺtkami dohladka. Pridáme cesnak rozotretý so soľou a zelenú
petržlenovú vňať nasekanú nadrobno. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a opatrne
ho zamiešame do cestíčka. Ryby namočíme do cestíčka a vypražíme
v oleji dozlata. Pokvapkáme citrónovou šťavou a podávame
Vyprážaný kapor inak
650 g kapra (alebo inej očistenej ryby), 1 vajce, 100 ml mlieka, 75 g hladkej múky, 125 g strúhanky, 100 g pokrmového tuku, soľ.
Očistenú rybu nakrájame na porcie, posolíme, obalíme v múke,
vo vajci, ktoré sme rozmiešali v mlieku, v strúhanke a vyprážame dočervena.
Obalené kúsky ryby vyprážame pomalšie, aby sa ryba dostatočne prepiekla.
Podávame so zemiakovým šalátom alebo ryžou.
|
Vyprážané pstruhy
4 menšie pstruhy, 3 vajcia, 3 lyžice bieleho vína, tuk
na vyprážanie, hladká múka, citrónová šťava, strúhanka, soľ.
Vyčistené pstruhy umyjeme, osušíme, osolíme, pokvapkáme
citrónovou šťavou a obalíme múkou, vajcami, ktoré sme rozšľahali s vínom a
trochou soli a nakoniec preosiatou strúhankou. Obalené pstruhy vypražíme vo
väčšom množstve tuku z oboch strán dočervena. Podávame s varenými zemiakmi
posypanými nakrájanou zelenou petržlenovou vňaťou.
Pstruhy na masle
4 pstruhy, 1 lyžica masla, 3 lyžice oleja, 1 lyžica hladkej
múky, polovica citróna, citrónová šťava, soľ.
Vyčistené pstruhy umyjeme, osušíme, osolíme, pokvapkáme
citrónovou šťavou, poprášime múkou a opečieme v rozpálenom oleji. Oheň
zmiernime a pstruhy domäkka upečieme. Mäkké pstruhy pokvapkáme roztopeným
maslom a obložíme tenkými plátkami citróna. Podávame so zemiakovými
hranolkami.
Úhor na burgundský spôsob
600 g úhora, 3 lyžice oleja, 150 g mrkvy, 1 lyžica masla, 1 čajová lyžička sardelovej pasty, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 200 ml červeného vína,
tymian, 1 bobkový list, nadrobno nakrájaná zelená petržlenová vňať, celé
čierne korenie, soľ.
V rozpálenom oleji opražíme očisteného úhora nakrájaného
na kúsky dlhé 7 až 8 cm. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a očistenú
mrkvu, podlejeme hydinovým vývarom, osolíme, pridáme rozotretý cesnak,
tymian, bobkový list, korenie a všetko udusíme domäkka. Zalejeme vínom,
pridáme sardelovú pastu, maslo, zelenú petržlenovú vňať a zohrejeme.
Podávame so zemiakmi uvarenými v šupke.
Vyprážaný kapor
4 porcie kapra, hladká múka, 2 vajcia, 2 lyžice mlieka,
tuk na vyprážanie, citrónová šťava, strúhanka, soľ.
Porcie kapra osolíme, obalíme múkou, vajcami
rozšľahanými s mliekom a soľou a preosiatou strúhankou. Vypražíme na
rozpálenom tuku z oboch strán. Vypražené porcie pokvapkáme z oboch strán.
Podávame s hranolkami a majonézou.
|