Vitajte

Kam na ryby

Pravidlá

Naše ryby

Akcie

Články

Úlovky

Linky

Články

Rybársky bazár

Považskobystrický rybár

 Ako urobiť rybu

 

 

Uvariť v polievke

Upiecť

Udusiť

Ugrilovať

Vypražiť

 

 

 

 

Upiecť na palici

Pečená ryba

Vyčistená ryba, tuk na pečenie, pár kvapiek worcestrovej omáčky, citrónová šťava, mleté čierne korenie, soľ.

Rybu dobre umyjeme vodou a osušíme. Osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, pokvapkáme citrónovou šťavou, potreme worchestrovou omáčkou, napichneme na palicu a 10 minút necháme stáť. Opečieme nízko nad ohňom. Podávame s chlebom.

Upiecť na pekáči

Kapor na pytliacky spôsob

600 g mrazeného a vyčisteného kapra, 3 vajcia, 160 g tvrdého syra, 100 ml 33 % smotany, 140 g šampiňónov, 120 g cibule, cesnaková pasta, 2 citróny, olej, 20 g hladkej múky, mletá červ. paprika, mleté čierne korenie, soľ.

Z kapra odkrojíme podkovičky, obalíme v pripravenej zmesi z hladkej múky, mletej sladkej papriky a korenia. Potrieme cesnakom. Mäso dáme na tanier, pridáme žĺtko, posypeme nastrúhaným syrom a zapečieme vo vyhriatej rúre. Dáme na teplý tanier, prelejeme upraženou, na kolieska nakrájanou cibuľou so šampiňónmi. Ozdobíme šľahačkou a plátkami citróna. Podávame so zeleninovou oblohou.

 

Amur po námornícky

600 g vyčisteného a vypitvaného amura, 80 ml bieleho vína, 100 ml kečupu, sardelová pasta, cesnak, olej, sušená petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ.

Do pekáča dáme olej, na ktorom speníme na plátky nakrájaný cesnak. Porciu amura osolíme, potrieme sardelovou pastou, posypeme petržlenovou vňaťou, dáme do pekáča a zalejeme kečupom a vínom. Na miernom ohni pečieme domäkka. Podávame s varenými zemiakmi a so zeleným šalátom.

 

Ostrieže s cesnakom

800 g rýb, 1 čajová lyžička masla, 1 cibuľa, 6 strúčikov cesnaku, 1 lyžica masti na vymastenie misy, hydinový vývar, mletá rasca, 2 lyžice strúhanky, nadrobno nasekaná zelená petržlenová vňať, soľ.

Očistené a vypitvané ostrieže vložíme do hrnca, podlejeme hydinovým vývarom, osolíme, posypeme mletou rascou a nastrúhanou cibuľou. Pridáme rozotretý cesnak a varíme asi 20 minút. Ryby scedíme, vložíme do vymastenej ohňovzdornej misy, pokvapkáme roztopeným maslom, posypeme strúhankou a krátko zapečieme v rúre. Podávame s uvarenými zemiakmi, ktoré posypeme petržlenovou vňaťou a pokvapkáme roztopeným maslom.

 

Pečená plnená šťuka

1 menšia šťuka, 50 g anglickej slaniny, 2 lyžice mlieka, citrónová šťava, 1 cibuľa, 1 žemľa, olej, 2 lyžice nasekanej pažítky, soľ, alobal.

Vyčistenú šťuku osolíme a pokvapkáme citrónovou šťavou. Slaninu nakrájame na kúsky, rozpražíme a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu. Popražíme. Pridáme nakrájanú žemľu sparenú horúcim mliekom, nasekanú pažítku a premiešame. Plnkou naplníme pripravenú šťuku, pretrieme ju olejom, zabalíme do alobalu a upečieme vo vyhriatej rúre. Podávame s hranolkami a zeleninovým šalátom.

 

Pleskáč na slanine

4 pleskáče (prípadne iné ryby s bielym mäsom), 100 g prerastenej slaniny, 50 g masla (môže byť aj margarín), 4 lyžice oleja, 2 až 3 lyžice polohrubej múky, 1 citrón, 1 lyžica nadrobno nakrájanej zelenej petržlenovej vňate, mleté čierne korenie, soľ.

Ryby dôkladne umyjeme, očistíme (prípadne vypitveme). Potrieme citrónovou šťavou. Na oleji opražíme kúsky slaniny. Vyberieme z panvice na tanier a odložíme na teplé miesto. Ryby osušíme servítkou, osolíme a okoreníme. Obalíme v múke, prebytočnú múku oklepeme. Výpek zo slaniny rozdelíme na dve panvice, zohrejeme a v každej z nich pečieme na silnom ohni asi 15 minút dve ryby. Po 2 minútach pridáme po 25 g masla. Ryby opatrne obrátime na druhú stranu a pečieme ďalšie 3 až 4 minúty. Upečené ryby vyberieme na misu, polejeme výpekom, posypeme slaninou a petržlenovou vňaťou. Podávame s varenými zemiakmi alebo zemiakovým šalátom. Pokrm je ideálny na štedrovečerný stôl.

 

Zubáč na hríboch

1 zubáč, 150 g hríbov, 100 ml kyslej smotany, 4 lyžice oleja, 2 lyžice vody, mletá rasca, 1 lyžica nadrobno nasekanej zelenej petržlenovej vňate, soľ.

Vyčisteného a umytého zubáča nakrájame na porcie, osolíme, opečieme v polovici rozpáleného oleja a položíme do vymastenej ohňovzdornej misy. Vo zvyšnom oleji opražíme na tenké plátky nakrájané a očistené hríby. Posypeme ich rascou a rozložíme na porcie opečeného zubáča. Všetko pokvapkáme kyslou smotanou, podlejeme vodou, vložíme do vyhriatej rúry a prudko zapečieme. Hotové posypeme petržlenovou vňaťou. Podľa chuti môžeme zapiecť aj s nastrúhaným syrom. Podávame s pečenými zemiakmi a uhorkovým šalátom.

 

Kapor na cigánsky spôsob

4 porcie kapra, 1 lyžica masti na vymastenie misy, 1 citrón, 1000 g zemiakov, 2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, 4 lyžice oleja, mletá červená paprika, rasca, mleté čierne korenie, soľ.

Umyté zemiaky uvaríme v šupke, olúpeme a nakrájame na kolieska, ktoré poukladáme do vymastenej ohňovzdornej misy. Kolieska zemiakov pri ukladaní postupne solíme a posýpame mletou červenou paprikou, mletým korením a rascou. Porcie kapra osolíme, okoreníme, potrieme rozotretým cesnakom a opečieme v rozpálenom oleji, v ktorom sme spenili očistenú a na kolieska nakrájanú cibuľu. Potom uložíme takto pripravené porcie na zemiaky, pokvapkáme citrónovou šťavou a vo vyhriatej rúre upečieme domäkka.

 

 

Navigácia: …\Články\Ako urobiť rybu\Upiecť