Kapor na pytliacky spôsob
600 g mrazeného a vyčisteného kapra, 3 vajcia, 160 g tvrdého syra, 100 ml 33 % smotany, 140 g šampiňónov, 120 g cibule, cesnaková pasta, 2 citróny, olej, 20 g hladkej múky, mletá červ. paprika, mleté čierne korenie, soľ.
Z kapra odkrojíme podkovičky, obalíme v pripravenej
zmesi z hladkej múky, mletej sladkej papriky a korenia. Potrieme cesnakom.
Mäso dáme na tanier, pridáme žĺtko, posypeme nastrúhaným syrom a zapečieme
vo vyhriatej rúre. Dáme na teplý tanier, prelejeme upraženou, na kolieska
nakrájanou cibuľou so šampiňónmi. Ozdobíme šľahačkou a plátkami citróna.
Podávame so zeleninovou oblohou.
Amur po námornícky
600 g vyčisteného a vypitvaného amura, 80 ml bieleho vína, 100 ml kečupu,
sardelová pasta, cesnak, olej, sušená petržlenová vňať, mleté čierne
korenie, soľ.
Do pekáča dáme olej, na ktorom speníme na plátky
nakrájaný cesnak. Porciu amura osolíme, potrieme sardelovou pastou,
posypeme petržlenovou vňaťou, dáme do pekáča a zalejeme kečupom a vínom. Na
miernom ohni pečieme domäkka. Podávame s varenými zemiakmi a so zeleným
šalátom.
Ostrieže s cesnakom
800 g rýb, 1 čajová lyžička masla, 1 cibuľa, 6 strúčikov cesnaku, 1
lyžica masti na vymastenie misy, hydinový vývar, mletá rasca, 2 lyžice
strúhanky, nadrobno nasekaná zelená petržlenová vňať, soľ.
Očistené a vypitvané ostrieže vložíme do hrnca,
podlejeme hydinovým vývarom, osolíme, posypeme mletou rascou a nastrúhanou
cibuľou. Pridáme rozotretý cesnak a varíme asi 20 minút. Ryby scedíme,
vložíme do vymastenej ohňovzdornej misy, pokvapkáme roztopeným maslom,
posypeme strúhankou a krátko zapečieme v rúre. Podávame s uvarenými
zemiakmi, ktoré posypeme petržlenovou vňaťou a pokvapkáme roztopeným
maslom.
Pečená plnená šťuka
1 menšia šťuka, 50 g anglickej slaniny, 2 lyžice mlieka, citrónová šťava, 1 cibuľa, 1 žemľa, olej, 2 lyžice nasekanej pažítky, soľ,
alobal.
Vyčistenú šťuku osolíme a pokvapkáme citrónovou šťavou.
Slaninu nakrájame na kúsky, rozpražíme a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu.
Popražíme. Pridáme nakrájanú žemľu sparenú horúcim mliekom, nasekanú
pažítku a premiešame. Plnkou naplníme pripravenú šťuku, pretrieme ju
olejom, zabalíme do alobalu a upečieme vo vyhriatej rúre. Podávame s
hranolkami a zeleninovým šalátom.
Pleskáč na slanine
4 pleskáče (prípadne iné ryby s bielym mäsom), 100 g prerastenej slaniny, 50 g masla (môže byť aj margarín), 4 lyžice oleja, 2 až 3 lyžice
polohrubej múky, 1 citrón, 1 lyžica nadrobno nakrájanej zelenej
petržlenovej vňate, mleté čierne korenie, soľ.
Ryby dôkladne umyjeme, očistíme (prípadne vypitveme).
Potrieme citrónovou šťavou. Na oleji opražíme kúsky slaniny. Vyberieme z
panvice na tanier a odložíme na teplé miesto. Ryby osušíme servítkou,
osolíme a okoreníme. Obalíme v múke, prebytočnú múku oklepeme. Výpek zo
slaniny rozdelíme na dve panvice, zohrejeme a v každej z nich pečieme na
silnom ohni asi 15 minút dve ryby. Po 2 minútach pridáme po 25 g masla. Ryby opatrne obrátime na druhú stranu a pečieme ďalšie 3 až 4 minúty. Upečené ryby
vyberieme na misu, polejeme výpekom, posypeme slaninou a petržlenovou
vňaťou. Podávame s varenými zemiakmi alebo zemiakovým šalátom. Pokrm je
ideálny na štedrovečerný stôl.
Zubáč na hríboch
1 zubáč, 150 g hríbov, 100 ml kyslej smotany, 4 lyžice
oleja, 2 lyžice vody, mletá rasca, 1 lyžica nadrobno nasekanej zelenej
petržlenovej vňate, soľ.
Vyčisteného a umytého zubáča nakrájame na porcie,
osolíme, opečieme v polovici rozpáleného oleja a položíme do vymastenej
ohňovzdornej misy. Vo zvyšnom oleji opražíme na tenké plátky nakrájané a
očistené hríby. Posypeme ich rascou a rozložíme na porcie opečeného zubáča.
Všetko pokvapkáme kyslou smotanou, podlejeme vodou, vložíme do vyhriatej
rúry a prudko zapečieme. Hotové posypeme petržlenovou vňaťou. Podľa chuti
môžeme zapiecť aj s nastrúhaným syrom. Podávame s pečenými zemiakmi a
uhorkovým šalátom.
Kapor na cigánsky spôsob
4 porcie kapra, 1 lyžica masti na vymastenie misy, 1
citrón, 1000 g zemiakov, 2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, 4 lyžice oleja,
mletá červená paprika, rasca, mleté čierne korenie, soľ.
Umyté zemiaky uvaríme v šupke, olúpeme a nakrájame na
kolieska, ktoré poukladáme do vymastenej ohňovzdornej misy. Kolieska
zemiakov pri ukladaní postupne solíme a posýpame mletou červenou paprikou,
mletým korením a rascou. Porcie kapra osolíme, okoreníme, potrieme rozotretým
cesnakom a opečieme v rozpálenom oleji, v ktorom sme spenili očistenú a na
kolieska nakrájanú cibuľu. Potom uložíme takto pripravené porcie na
zemiaky, pokvapkáme citrónovou šťavou a vo vyhriatej rúre upečieme domäkka.
|