Vitajte

Kam na ryby

Pravidlá

Naše ryby

Akcie

Články

Úlovky

Linky

Články

Rybársky bazár

Považskobystrický rybár

 Ako urobiť rybu

 

 

Uvariť v polievke

Upiecť

Udusiť

Ugrilovať

Vypražiť

 

 

 

 

Udusiť v pahrebe

Pstruhy v alobale

4 pstruhy, 40 g údenej slaniny, 4 póry, 4 paradajky, 1 lyžica masla, 1 cibuľa, zelená petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ, alobal.

Vyčistené pstruhy umyjeme, osolíme a naplníme údenou slaninou nakrájanou na malé kocky, pórom nakrájaným na tenké kolieska, nadrobno nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou, olúpanými nakrájanými paradajkami, nadrobno nasekanou cibuľou a maslom. Všetko osolíme a okoreníme. Každú rybu osobitne zabalíme do dvoch vrstiev alobalu tak, aby šťava pri teplelnom spracovaní nevytiekla. Vložíme do pahreby a upečieme domäkka. Podávame so zemiakovými hranolkami alebo zemiakovou kašou.

 

Žabie stehienka ,, keď neberú“

20 žabích stehienok, 50 g masla, 200 ml kyslej smotany, 1 cibuľa, 1 čajová lyžička sladkej mletej červenej papriky, pol viazaničky petržlenovej vňate, mleté čierne korenie, soľ.

Očistené a umyté žabie stehienka vložíme do dvoch vrstiev alobalu. Pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a petržlenovú vňať, ochutíme soľou, mletým čiernym korením, mletou červenou paprikou, podlejeme vodou a dáme dusiť do pahreby. Po 10 minútach dusenia zalejeme kyslou smotanou a po minúte vybereme z ohňa.

Udusiť v hrnci

Gratinovaný úhor

600 g úhora, 60 g prerastanej údenej slaniny, 100 g údeného syra, 4 paradajky, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, hydinový vývar, 2 zeleninové papriky, 1 lyžica nadrobno nasekanej zelenej petržlenovej vňate, soľ.

Úhory stiahneme z kože, umyjeme, osolíme a nakrájame na menšie kúsky. Slaninu nakrájame na menšie kocky, rozpražíme, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu, zeleninové papriky bez jadrovníkov nakrájané na rezance a opražíme. Potom pridáme nakrájaného úhora a rozotretý cesnak. Opražíme, podlejeme hydinovým vývarom, posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a udusíme domäkka. Šťavu vydusíme na tuk, pridáme olúpané nakrájané paradajky, posypeme strúhaným syrom a zapečieme vo vyhriatej rúre. Podávame s varenými alebo pečenými zemiakmi a s tatárskou omáčkou.

 

Lipne po poľsky

4 lipne, 100 ml kyslej smotany, 100 g šampiňónov, 6 paradajok, 2 cibule, šťava z 1 citróna, 25 g tuku, mleté biele korenie, soľ.

Lipne vypitveme, umyjeme, osušíme a zvnútra i zvonku pokvapkáme citrónovou šťavou. Potom ich prikryjeme čistou utierkou a necháme 2 až 3 hodiny odležať. Medzitým cibuľu očistíme a nakrájame na kolieska, paradajky sparíme horúcou vodou, olúpeme, nakrájame na štvrťky a odstránime jadrá, šampiňóny očistíme a nakrájame na plátky. Cibuľu opražíme na tuku dozlata, pridáme paradajky a šampiňóny, osolíme, okoreníme mletým bielym korením a tymianom, panvicu prikryjeme a dusíme asi 10 minút. Na takto pripravenú zeleninovú zmes položíme trochu osolené lipne, prikryjeme a dusíme asi 20 minút. Upečené ryby spolu so zeleninou uložíme na zohriatu misu a polejeme rozmiešanou kyslou smotanou. Podávame so zemiakovou kašou alebo s opečenými zemiakmi.

 

Ryba na pomarančoch

600 g ryby (kapor, šťuka, zubáč), 4 pomaranče, 100 g mandlí, 2 paradajky, 4 lyžice oleja, 1 cibuľa, citrónová šťava, mleté čierne korenie, soľ.

Rybu vyčistíme, umyjeme a rozporcujeme. Potom osolíme, okoreníme, pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme odležať 2 až 3 hodiny v chlade.

V rozohriatom oleji speníme cibuľu nakrájanú nadrobno, pridáme odležanú rybu a opražíme. Podlejeme trochou vody, pridáme olúpané nakrájané paradajky a šťavu z dvoch pomarančov. Prikryjeme a dusíme. Keď je ryba takmer mäkká, pridáme zvyšné 2 pomaranče, ktoré sme najprv olúpali, rozobrali na mesiačiky a nakrájali na menšie kúsky. Všetko spolu udusíme domäkka a posypeme olúpanými opraženými mandľami. Podávame s uvarenými zemiakmi.

 

Šťuka na anglický spôsob

1000 g šťuky, 4 lyžice oleja, 4 mladé cibuľky, 2 lyžice kyslej smotany, hydinový vývar, 200 ml červeného vína, drvené klinčeky, citrónová šťava, 1 lyžica kapár, 1 lyžica octu, 2 lyžice nadrobno nasekanej zelenej petržlenovej vňate, mleté čierne korenie, soľ.

Očistenú šťuku nakrájame na kúsky. V rozpálenom oleji speníme nadrobno nasekanú cibuľu a petržlenovú vňať. Pridáme nakrájanú šťuku, osolíme a okoreníme. Posypeme klinčekmi, podlejeme hydinovým vývarom a vínom a pokvapkáme citrónovou šťavou. Prikryté udusíme domäkka. Šťavu zahustíme múkou, pridáme kapary, ocot a nakoniec ochutíme kyslou smotanou. Podávame s opečenými zemiakmi.

 

Zubáč na šampiňónoch

4 porcie zubáča, 150 g šampiňónov, 4 mladé cibuľky, 200 ml bieleho vína, citrónová šťava, 1 lyžica masla, hydinový vývar, olej, nadrobno nakrájaná zelená petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ.

Zubáča stiahneme z kože, vykostíme, osolíme, okoreníme, pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme na 2 až 3 hodiny postáť. V rozohriatom oleji speníme šapmiňóny nakrájané na tenké plátky, zelenú petržlenovú vňať a nasekané cibuľky. Vložíme porcie zubáča, opražíme, podlejeme vínom a domäkka udusíme. Počas dusenia podlievame vývarom. Pred podávaním pokvapkáme roztopeným maslom. Podávame so zemiakovým šalátom a uvarenou ryžou.

 

Kapor na víne s medom

1 kapor (asi 1500 g), 250 ml sladkej smotany, 30 g masla, 50 ml bieleho vína, 2 lyžice medu, 1 mrkva, 3 až 4 jablká, 1 petržlen, polovica menšieho zeleru, 3 cibule, na hrot noža tymianu, 3 bobkové listy, mleté čierne korenie, soľ. Na ozdobenie:  Nasekané a opražené mandle.

Kapra očistíme, zoškrabeme šupiny, hlavu, plutvy a chvost odrežeme. Potom ho rozpolíme a zvnútra i zvonka trocha osolíme. Na masle opražíme cibuľu nakrájanú nadrobno, pridáme očistenú nakrájanú koreňovú zeleniu a trocha podusíme. Počas dusenia pridáme tymian a bobkové listy, prilejeme víno, osolíme, okoreníme a mierne povaríme asi 10 minút. Potom zeleninovú zmes preložíme do panvice, uložíme na ňu obidve polovice kapra, zakryjeme alobalom a pečieme v dobre vyhriatej rúre pol hodiny. Po upečení rybu urovnáme na zohriatu misu, šťavu precedíme, dáme znova variť, pridáme med, smotanu a trocha zohrejeme. Rybu zalejeme omáčkou a posypeme nakrájanými a opraženými mandľami.

 

Rybí guláš

1000 g ryby, 50 g prerastenej údenej slaniny, 50 g masti, 30 g hladkej múky, 2 cibule, 2 čajové lyžičky mletej červenej papriky, hydinový vývar, mletá rasca, 1 lyžica nadrobno nakrájanej zelenej petržlenovej vňate, mleté čierne korenie, soľ.

Na prípravu guláša použijeme väčšiu rybu, ktorá sa dá za surova dobre vykostiť. Vykostené mäso nakrájame nadrobno, rozpražíme na masti, pridáme očistenú, nadrobno nakrájanú cibuľu a speníme. Vložíme nakrájanú rybu a prudko opražíme. Potom primiešame mletú červenú papriku, mletú rascu, soľ, mleté čierne korenie, znovu opražíme, podlejeme vývarom a udusíme. Počas dusenia podlievame málo, aby sa mäso neuvarilo, ale len dusilo. Nakoniec zahustíme múkou a ochutíme zelenou petržlenovou vňaťou. Podávame s čiernym chlebom alebo zemiakovou kašou.

 

 

Navigácia: …\Články\Ako urobiť rybu\Udusiť