Pstruhy v alobale
4 pstruhy, 40 g údenej slaniny, 4 póry, 4 paradajky, 1 lyžica
masla, 1 cibuľa, zelená petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ,
alobal.
Vyčistené pstruhy umyjeme, osolíme a naplníme údenou
slaninou nakrájanou na malé kocky, pórom nakrájaným na tenké kolieska,
nadrobno nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou, olúpanými nakrájanými
paradajkami, nadrobno nasekanou cibuľou a maslom. Všetko osolíme a
okoreníme. Každú rybu osobitne zabalíme do dvoch vrstiev alobalu tak, aby
šťava pri teplelnom spracovaní nevytiekla. Vložíme do pahreby a upečieme
domäkka. Podávame so zemiakovými hranolkami alebo zemiakovou kašou.
Žabie stehienka ,, keď neberú“
20 žabích stehienok, 50 g masla, 200 ml kyslej smotany, 1 cibuľa, 1 čajová lyžička sladkej mletej červenej papriky, pol viazaničky
petržlenovej vňate, mleté čierne korenie, soľ.
Očistené a umyté žabie stehienka vložíme do dvoch
vrstiev alobalu. Pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a petržlenovú vňať,
ochutíme soľou, mletým čiernym korením, mletou červenou paprikou, podlejeme
vodou a dáme dusiť do pahreby. Po 10 minútach dusenia zalejeme kyslou
smotanou a po minúte vybereme z ohňa.
|
Gratinovaný úhor
600 g úhora, 60 g prerastanej údenej slaniny, 100 g údeného syra, 4 paradajky, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, hydinový vývar, 2 zeleninové papriky,
1 lyžica nadrobno nasekanej zelenej petržlenovej vňate, soľ.
Úhory stiahneme z kože, umyjeme, osolíme a nakrájame na
menšie kúsky. Slaninu nakrájame na menšie kocky, rozpražíme, pridáme
nadrobno nasekanú cibuľu, zeleninové papriky bez jadrovníkov nakrájané na
rezance a opražíme. Potom pridáme nakrájaného úhora a rozotretý cesnak.
Opražíme, podlejeme hydinovým vývarom, posypeme nasekanou petržlenovou
vňaťou a udusíme domäkka. Šťavu vydusíme na tuk, pridáme olúpané nakrájané
paradajky, posypeme strúhaným syrom a zapečieme vo vyhriatej rúre. Podávame
s varenými alebo pečenými zemiakmi a s tatárskou omáčkou.
Lipne po poľsky
4 lipne, 100 ml kyslej smotany, 100 g šampiňónov, 6 paradajok, 2 cibule, šťava z 1 citróna, 25 g tuku, mleté biele korenie, soľ.
Lipne vypitveme, umyjeme, osušíme a zvnútra i zvonku
pokvapkáme citrónovou šťavou. Potom ich prikryjeme čistou utierkou a necháme
2 až 3 hodiny odležať. Medzitým cibuľu očistíme a nakrájame na kolieska,
paradajky sparíme horúcou vodou, olúpeme, nakrájame na štvrťky a odstránime
jadrá, šampiňóny očistíme a nakrájame na plátky. Cibuľu opražíme na tuku
dozlata, pridáme paradajky a šampiňóny, osolíme, okoreníme mletým bielym
korením a tymianom, panvicu prikryjeme a dusíme asi 10 minút. Na takto
pripravenú zeleninovú zmes položíme trochu osolené lipne, prikryjeme a
dusíme asi 20 minút. Upečené ryby spolu so zeleninou uložíme na zohriatu
misu a polejeme rozmiešanou kyslou smotanou. Podávame so zemiakovou kašou
alebo s opečenými zemiakmi.
Ryba na pomarančoch
600 g ryby (kapor, šťuka, zubáč), 4 pomaranče, 100 g mandlí, 2 paradajky, 4 lyžice oleja, 1 cibuľa, citrónová šťava, mleté čierne korenie, soľ.
Rybu vyčistíme, umyjeme a rozporcujeme. Potom osolíme,
okoreníme, pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme odležať 2 až 3 hodiny v
chlade.
V rozohriatom oleji speníme cibuľu nakrájanú nadrobno,
pridáme odležanú rybu a opražíme. Podlejeme trochou vody, pridáme olúpané
nakrájané paradajky a šťavu z dvoch pomarančov. Prikryjeme a dusíme. Keď je
ryba takmer mäkká, pridáme zvyšné 2 pomaranče, ktoré sme najprv olúpali,
rozobrali na mesiačiky a nakrájali na menšie kúsky. Všetko spolu udusíme
domäkka a posypeme olúpanými opraženými mandľami. Podávame s uvarenými
zemiakmi.
Šťuka na anglický spôsob
1000 g šťuky, 4 lyžice oleja, 4 mladé cibuľky, 2 lyžice kyslej smotany,
hydinový vývar, 200 ml červeného vína, drvené klinčeky, citrónová šťava, 1
lyžica kapár, 1 lyžica octu, 2 lyžice nadrobno nasekanej zelenej
petržlenovej vňate, mleté čierne korenie, soľ.
Očistenú šťuku nakrájame na kúsky. V rozpálenom oleji
speníme nadrobno nasekanú cibuľu a petržlenovú vňať. Pridáme nakrájanú
šťuku, osolíme a okoreníme. Posypeme klinčekmi, podlejeme hydinovým vývarom
a vínom a pokvapkáme citrónovou šťavou. Prikryté udusíme domäkka. Šťavu
zahustíme múkou, pridáme kapary, ocot a nakoniec ochutíme kyslou smotanou.
Podávame s opečenými zemiakmi.
Zubáč na šampiňónoch
4 porcie zubáča, 150 g šampiňónov, 4 mladé cibuľky, 200 ml bieleho vína, citrónová šťava, 1 lyžica masla, hydinový vývar, olej, nadrobno
nakrájaná zelená petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ.
Zubáča stiahneme z kože, vykostíme, osolíme, okoreníme,
pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme na 2 až 3 hodiny postáť. V
rozohriatom oleji speníme šapmiňóny nakrájané na tenké plátky, zelenú
petržlenovú vňať a nasekané cibuľky. Vložíme porcie zubáča, opražíme,
podlejeme vínom a domäkka udusíme. Počas dusenia podlievame vývarom. Pred
podávaním pokvapkáme roztopeným maslom. Podávame so zemiakovým šalátom a
uvarenou ryžou.
Kapor na víne s medom
1 kapor (asi 1500 g), 250 ml sladkej smotany, 30 g masla, 50 ml bieleho vína, 2 lyžice medu, 1 mrkva, 3 až 4 jablká, 1 petržlen,
polovica menšieho zeleru, 3 cibule, na hrot noža tymianu, 3 bobkové listy,
mleté čierne korenie, soľ. Na ozdobenie: Nasekané a opražené mandle.
Kapra očistíme, zoškrabeme šupiny, hlavu, plutvy a
chvost odrežeme. Potom ho rozpolíme a zvnútra i zvonka trocha osolíme. Na
masle opražíme cibuľu nakrájanú nadrobno, pridáme očistenú nakrájanú
koreňovú zeleniu a trocha podusíme. Počas dusenia pridáme tymian a bobkové
listy, prilejeme víno, osolíme, okoreníme a mierne povaríme asi 10 minút.
Potom zeleninovú zmes preložíme do panvice, uložíme na ňu obidve polovice
kapra, zakryjeme alobalom a pečieme v dobre vyhriatej rúre pol hodiny. Po upečení
rybu urovnáme na zohriatu misu, šťavu precedíme, dáme znova variť, pridáme
med, smotanu a trocha zohrejeme. Rybu zalejeme omáčkou a posypeme
nakrájanými a opraženými mandľami.
Rybí guláš
1000 g ryby, 50 g prerastenej údenej slaniny, 50 g masti, 30 g hladkej múky, 2 cibule, 2 čajové lyžičky mletej červenej papriky, hydinový vývar,
mletá rasca, 1 lyžica nadrobno nakrájanej zelenej petržlenovej vňate, mleté
čierne korenie, soľ.
Na prípravu guláša použijeme väčšiu rybu, ktorá sa dá za
surova dobre vykostiť. Vykostené mäso nakrájame nadrobno, rozpražíme na
masti, pridáme očistenú, nadrobno nakrájanú cibuľu a speníme. Vložíme
nakrájanú rybu a prudko opražíme. Potom primiešame mletú červenú papriku,
mletú rascu, soľ, mleté čierne korenie, znovu opražíme, podlejeme vývarom a
udusíme. Počas dusenia podlievame málo, aby sa mäso neuvarilo, ale len
dusilo. Nakoniec zahustíme múkou a ochutíme zelenou petržlenovou vňaťou.
Podávame s čiernym chlebom alebo zemiakovou kašou.
|