Vitajte

Kam na ryby

Pravidlá

Naše ryby

Akcie

Články

Úlovky

Linky

Články

Rybársky bazár

Považskobystrický rybár

 Ako urobiť rybu 

 

 

Uvariť v polievke

Upiecť

Udusiť

Ugrilovať

Vypražiť

 

 

 

 

    Tradičné polievky

Halaszlé

280 g mrazeného a vyčisteného kapra, 120 g leča, 400 g zemiakov, 50 g cibule, 70 g oleja, 85 g feferóniek, vegeta, mletá červená paprika, bobkový list, nové korenie, mleté čierne korenie, soľ.

Do stredne veľkého hrnca nalejeme asi 3000 ml vody, do ktorej dáme variť rybiu hlavu, plutvy, nové korenie, bobkový list a soľ. Pridáme asi 30 g porciu kapra. Keď je mäso uvarené domäkka, oberieme mäso a vývar precedíme.Na rozpálenom tuku speníme nakrájanú cibuľu, pridáme feferónky a mletú štipľavú papriku. Zalejeme vývarom, pridáme zemiaky, vegetu, lečo a varíme domäkka. Pred dovarením si naporcujeme kapra na podkovičky (na 1 porciu asi 70 g) a dáme variť do pripravenej polievky. Do taniera položíme podkovičku kapra a zalejeme rybacou polievkou. Halaszlé je pikantná štipľavá polievka. Podávame s chlebom alebo pečivom.

 

Rybacia polievka

500 g rôznych rýb, 200 ml smotany, 1 žĺtok, 1 cibuľa, 150 g zeleniny (mrkva, petržlen, zeler, karfiol, pór, zelený hrášok), 20 g masti, 30 g hladkej múky, zelená petržlenová vňať, 4 zrnká čierneho korenia, soľ.

Do studenej vody vložíme očistené ryby a cibuľu. Osolíme, okoreníme celým čiernym korením a varíme asi 15 až 20 minút. Zvlášť uvaríme zeleninu, zamiešame do nej zápražku z masti a múky. Pridáme precedený vývar z rýb a vykostené mäso. Nakoniec primiešame smotanu, v ktorej sme rozpustili žĺtok. Podávame s nadrobno nakrájanou petržlenovou vňaťou.

 

Ruská Ucha

600 g rýb, 4 paradajky, 1 cibuľa, 2 mladé póry, 1 petržlen, kúsok zeleru, 1 bobkový list, 1 lyžica masla, zelená petržlenová vňať, celé čierne korenie, soľ.

Očistené a umyté ryby vložíme do osolenej vody, pridáme očistenú cibuľu, mladé póry, očistený nakrájaný petržlen a chvíľu varíme. Pridáme olúpané paradajky, bobkový list, korenie a varíme domäkka. Nakoniec primiešame maslo a nasekanú zelenú petržlenovú vňať.

 

Slovenská rybacia polievka

600 g rýb, 50 g údenej slaniny, 2 paradajky, mletá červená paprika, 400 g zemiakov, mleté čierne korenie, soľ.

Očistené ryby nakrájame na menšie kúsky. Údenú slaninu nakrájame nadrobno, opražíme, pridáme nakrájané ryby a z oboch strán opražíme. Poprášime mletou paprikou, zalejeme 1200 ml vody, osolíme a okoreníme. Primiešame očistené nastrúhané zemiaky a uvaríme domäkka. Pridáme olúpané paradajky, ktoré sme nakrájali na malé kúsky. Podávame s haluškami alebo opraženými kúskami čierneho chleba.

 

Tuhá rybacia polievka

1400 g rôznych nevykostených bielych  rýb čistených aj  s hlavami, 1000 g rôznych nevykostených olejnatých rýb, 1 lyžica Pernodu (alebo iného anízového likéru), 1 pomaranč, 500 g paradajok, 1 lyžica paradajkového pretlaku, 2 cibule, 5 strúčikov cesnaku, 2 stredne veľké póry, 125 ml olivového oleja, 2 stonky zelerovej vňate, 1 hľuza fenikla alebo 1 čajová lyžička suchých semiačok feniklu, 10 až 12 stoniek petržlenovej vňate, šafrán, 1 viazanička voňavých byliniek (z 3 až 5 stoniek petržlenovej vňate, 2 až 3 vetvičiek tymianu a 1  bobkového listu).

Ryby nakrájame na kúsky široké 5 cm. Hlavy a chvosty si necháme na vývar. Pripravíme marinádu zo štipky šafranu a 2 lyžíc vriacej vody. Necháme asi 10 minút vylúhovať. Do vylúhovaného šafranu pridáme nakrájaný cesnak, 3 lyžice olivového oleja a vymiešame. Nakrájané kúsky bielych rýb nakladieme do jednej misy a olejnaté do druhej. Do každej misy nalejeme polovicu marinády a odložíme do chladničky na 1 až 2 hodiny. Hlavy a chvosty povaríme vo vode asi 20 minút. Vývar precedíme cez sito do misy. Zvyšný olej rozpražíme, pridáme cibuľu, pór, zeler, fenikel (alebo feniklové semiačka). Pražíme asi 5 až 7 minút.  Postupne pridáme paradajky, pomarančovú kôru, cesnak a petržlenovú vňať. Viazaničku voňavých byliniek priviažeme k uchu hrnca. Nalejeme základný vývar, vylúhovaný šafran, dochutíme soľou a korením, necháme zovrieť. Polievku varíme asi 30 až 40 minút, až kým nezhustne. Do  polievky vložíme olejové ryby,  varíme 7 minút, potom pridáme kúsky bielych  rýb a varíme 5 až 8 minút. Nakoniec uvarené ryby povyberáme na podnos, prikryjeme alobalom. Z polievky vyberieme viazaničku voňavých byliniek, pomarančovú kôru, primiešame paradajkový pretlak a likér, dochutíme. Ryby a polievku podávame osobitne.

 

 

Navigácia: …\Články\Ako urobiť rybu\Uvariť v polievke