Halaszlé
280 g mrazeného a vyčisteného kapra, 120 g leča, 400 g zemiakov, 50 g cibule, 70 g oleja, 85 g feferóniek, vegeta, mletá červená paprika,
bobkový list, nové korenie, mleté čierne korenie, soľ.
Do stredne veľkého hrnca nalejeme asi 3000 ml vody, do
ktorej dáme variť rybiu hlavu, plutvy, nové korenie, bobkový list a soľ.
Pridáme asi 30 g porciu kapra. Keď je mäso uvarené domäkka, oberieme mäso a
vývar precedíme.Na rozpálenom tuku speníme nakrájanú cibuľu, pridáme
feferónky a mletú štipľavú papriku. Zalejeme vývarom, pridáme zemiaky,
vegetu, lečo a varíme domäkka. Pred dovarením si naporcujeme kapra na
podkovičky (na 1 porciu asi 70 g) a dáme variť do pripravenej polievky. Do
taniera položíme podkovičku kapra a zalejeme rybacou polievkou. Halaszlé je
pikantná štipľavá polievka. Podávame s chlebom alebo pečivom.
Rybacia polievka
500 g rôznych rýb, 200 ml smotany, 1 žĺtok, 1 cibuľa, 150 g zeleniny (mrkva, petržlen, zeler, karfiol, pór, zelený hrášok), 20 g masti, 30 g hladkej múky, zelená petržlenová vňať, 4 zrnká čierneho korenia, soľ.
Do studenej vody vložíme očistené ryby a cibuľu.
Osolíme, okoreníme celým čiernym korením a varíme asi 15 až 20 minút.
Zvlášť uvaríme zeleninu, zamiešame do nej zápražku z masti a múky. Pridáme
precedený vývar z rýb a vykostené mäso. Nakoniec primiešame smotanu, v
ktorej sme rozpustili žĺtok. Podávame s nadrobno nakrájanou petržlenovou
vňaťou.
Ruská Ucha
600 g rýb, 4 paradajky, 1 cibuľa, 2 mladé póry, 1 petržlen, kúsok zeleru,
1 bobkový list, 1 lyžica masla, zelená petržlenová vňať, celé čierne
korenie, soľ.
Očistené a umyté ryby vložíme do osolenej vody, pridáme
očistenú cibuľu, mladé póry, očistený nakrájaný petržlen a chvíľu varíme.
Pridáme olúpané paradajky, bobkový list, korenie a varíme domäkka. Nakoniec
primiešame maslo a nasekanú zelenú petržlenovú vňať.
Slovenská rybacia polievka
600 g rýb, 50 g údenej slaniny, 2 paradajky, mletá červená paprika, 400 g zemiakov, mleté čierne korenie, soľ.
Očistené ryby nakrájame na menšie kúsky. Údenú slaninu
nakrájame nadrobno, opražíme, pridáme nakrájané ryby a z oboch strán
opražíme. Poprášime mletou paprikou, zalejeme 1200 ml vody, osolíme a
okoreníme. Primiešame očistené nastrúhané zemiaky a uvaríme domäkka.
Pridáme olúpané paradajky, ktoré sme nakrájali na malé kúsky. Podávame s
haluškami alebo opraženými kúskami čierneho chleba.
Tuhá rybacia polievka
1400 g rôznych nevykostených bielych rýb čistených aj s
hlavami, 1000 g rôznych nevykostených olejnatých rýb, 1 lyžica Pernodu (alebo
iného anízového likéru), 1 pomaranč, 500 g paradajok, 1 lyžica paradajkového pretlaku, 2 cibule, 5 strúčikov cesnaku, 2 stredne veľké póry, 125 ml olivového
oleja, 2 stonky zelerovej vňate, 1 hľuza fenikla alebo 1 čajová lyžička
suchých semiačok feniklu, 10 až 12 stoniek petržlenovej vňate, šafrán, 1
viazanička voňavých byliniek (z 3 až 5 stoniek petržlenovej vňate, 2 až 3
vetvičiek tymianu a 1 bobkového listu).
Ryby nakrájame na kúsky široké 5 cm. Hlavy a chvosty si necháme na vývar. Pripravíme marinádu zo štipky šafranu a 2 lyžíc vriacej
vody. Necháme asi 10 minút vylúhovať. Do vylúhovaného šafranu pridáme
nakrájaný cesnak, 3 lyžice olivového oleja a vymiešame. Nakrájané kúsky
bielych rýb nakladieme do jednej misy a olejnaté do druhej. Do každej misy
nalejeme polovicu marinády a odložíme do chladničky na 1 až 2 hodiny. Hlavy
a chvosty povaríme vo vode asi 20 minút. Vývar precedíme cez sito do misy.
Zvyšný olej rozpražíme, pridáme cibuľu, pór, zeler, fenikel (alebo
feniklové semiačka). Pražíme asi 5 až 7 minút. Postupne pridáme
paradajky, pomarančovú kôru, cesnak a petržlenovú vňať. Viazaničku voňavých
byliniek priviažeme k uchu hrnca. Nalejeme základný vývar, vylúhovaný
šafran, dochutíme soľou a korením, necháme zovrieť. Polievku varíme asi 30
až 40 minút, až kým nezhustne. Do polievky vložíme olejové
ryby, varíme 7 minút, potom pridáme kúsky bielych rýb a varíme
5 až 8 minút. Nakoniec uvarené ryby povyberáme na podnos, prikryjeme
alobalom. Z polievky vyberieme viazaničku voňavých byliniek, pomarančovú
kôru, primiešame paradajkový pretlak a likér, dochutíme. Ryby a polievku
podávame osobitne.
|