Pstruh na rošte
600 g vyčisteného pstruha, maslo, 2 citróny, olej, strúhanka, rasca, soľ.
Marináda: 2 vajcia, 1 čajová lyžička sójovej omáčky,
maizena, vegeta, olej,
Najprv si pripravíme marinádu. Upraveného, očisteného,
vypitvaného a vo vlažnej vode umytého pstruha osušíme, osolíme a natrieme
olejom. Dáme ho do marinády aspoň na 2 hodiny. Potom ho z oboch strán
opečieme domäkka. Upečeného pstruha dáme na teplý tanier, polejeme
rozohriatym maslom a ozdobíme plátkom citróna. Podávame ihneď so
zeleninovou oblohou.
Úhor na dalmátsky spôsob
1000 g úhora, 4 strúčiky cesnaku, 1 citrón, 2 bobkové listy, 1 viazanička
petržlenovej vňate, olej, mleté čierne korenie, soľ.
Úhory očistíme, umyjeme a nakrájame na menšie kusy.
Uložíme ich na rošt, osolíme, okoreníme posypeme nakrájaným cesnakom a
petržlenovou vňaťou. Pridáme aj bobkové listy. Ryby zalejeme zmesou oleja a
citrónovej šťavy. Takto pripraveného úhora ugrilujem
Grilovaný úhor
600 g úhora, 200 ml dezertného bieleho vína, 1 cibuľa, 2 klinčeky, 2
lyžice nasekanej zelenej petržlenovej a 1 lyžica zelenej zelerovej vňate,
olej, soľ.
Úhora stiahneme z kože, nakrájame na väčšie kúsky a
osolíme. Z vína, trochy vody, nasekanej cibule, klinčekov, petržlenovej a
zelerovej vňate pripravíme nálev, ktorým úhora zalejeme a necháme na
chladnom mieste 24 hodín. Pred prípravou úhora vyberieme, osušíme, potrieme
olejom a ugrilujeme. Podávame so smaženými zemiakmi alebo grilovaným
chlebom..
|